Stoppi isoille sähkölaskuille

Lahtelainen kolmihenkinen perhe päätti pistää stopin koko ajan kasvaville sähkölaskuille ja sijoittaa aurinkoiseen tulevaisuuteen.

Huoli ilmaston muutoksesta ja alati kasvavat sähkölaskut painoivat vaakakupissa, kun Lahdessa asuva perhe aloitti sen selvittämisen, saisiko oman katolle aurinkopaneelit ja mitä se maksaisi. Perhe rakastaa saunomista ja takapihalla on poreallas eli sähköä kuluu.

Päätös järjestelmän asennuksesta oli lopulta helppo, vaikka alkuun perheessä oltiin hieman skeptisiä.

– Teetimme AurinkoCenterin ilmaisen tuottoarvion. Niiden lukujen valossa näimme konkreettisesti, että investointi aurinkosähköön on meidän perheessä järkevä, perheen isä kertoo.

Perhe suunnitteli alkuun hieman pienemmän järjestelmän hankkimista, mutta harkinnan jälkeen perhe päätyi asentamaan 16 paneelin järjestelmän, joka tuottaa noin 4100kw energiaa vuodessa.

– Halusimme asentaa kerralla järjestelmän, joka tuottaa riittävästi sähköä meidän tarpeisiin vielä viiden vuoden päästä.

Nopea asennus

Järjestelmän asennus vei päivän. AurinkoCetnerin asentajat tulivat paikalle täsmällisesti luvattuna aikana. Koska invertterin paikka oli katsottu yhdessä jo ennen asennuksen alkua, pääsivät miehet töihin samantien. Remontin päätteeksi asentajat siivosivat jälkensä ja jättivät pihan ja talon ympäristön siistiksi.

Tarkemmat luvut aurinkosähköjärjestelmän hyödyistä nähdään vasta vuoden päästä, kun takana on uusi kesä täynnä saunomista.

– Tottakai toiveena on pienemmät sähkölaskut, mutta ihan yhtä tärkeää meille on se, että aurinkosähköjärjestelmän kautta kotimme lämpiää puhtaalla energialla.

Perhe asuu 70 vuotta sitten valmistuneessa omakotitalossa. Noin 120 neliön omakotitalossa on kaukolämmitys ja sähköä kuluu vuodessa noin 16 000 kWh.