Aurinkopaneelien valmistuslinja
Tier 1 on puolueeton luokitus aurinkopaneelivalmistajista, jota ylläpitää Bloomberg, yksi maailman johtavista talousanalytiikka-alan yrityksistä. Listalle pääsevät vain ne valmistajat, joilla on omat tuotantolaitokset ja joilla on Bloombergin arvioiden mukaan parhaat taloudelliset edellytykset vastata pitkistä 25-30 vuoden tuottotakuista.

Mihin Tier 1 -luokitusta tarvitaan?

Aurinkopaneeleissa on pitkät takuuajat ja usein valmistajat lupaavatkin paneeleille 20-30 vuoden tuottotakuun. Toisin sanoen valmistajat takaavat, että oikein käytettynä paneelit tuottavat energiaa vielä vähintään 80 prosenttisesti kymmenien vuosienkin kuluttua.

Investoinnin kannattavuuden laskemisen osalta tuottotakuu on tärkeä osatekijä. Mikäli investoinnin takaisinmaksuaika on arvioitu olevan kymmenen vuotta on oltava kohtuullisen varma siitä, että järjestelmä tuottaa energiaa vielä pitkälle eteenpäin. Näin saadaan investoinnille myös tuottoakin.

Ketkä valitaan listalle?

Bloomberg analysoi satoja aurinkopaneelivalmistajien valmistajia ja valitsee Tier 1 -listalle ne yritykset, joilla on parhaat taloudelliset ja tuotannolliset resurssit. Tier 1 -listalla on maailmanlaajuisesti noin 35 valmistajaa ja Bloomberg päivittää listaa neljä kertaa vuodessa. Pääsääntöisesti Tier 1 -listalla olevilla valmistajilla yhteistä on:

  • Yrityksillä on vahva tase ja usein ne ovat pörssinoteerattuja yrityksiä
  • Yritykset ovat valmistaneet aurinkopaneeleja vähintään 5 vuotta
  • Tuotanto on automatisoitu ja yritykset omistavat omat tuotantolaitoksensa
  • Yritykset ovat investoineet merkittävästi tuotekehitykseen ja markkinointiin

Tier 1 -luokituksena on siis minimoida sijoittajan riskiä aurinkosähkö investoinneissa. Luokitus on suunniteltu auttamaan isoissa investointipäätöksissä, mutta se ei tarkoita etteikö siitä olisi myös hyötyä yksityiselle aurinkovoimalaan harkitsevalle kuluttajalle. Tier 1 -valmistaja on todennäköisemmin vastaamassa takuista kahdenkymmenen vuoden kuluttua, kuin toinen valmistaja. Meidän valikoimissa on Canadian Solarin ja ZNShinen valmistamia aurinkopaneeleita. Kummatkin valmistajat luokitellaan Tier 1 -valmistajiksi.

Haluatko lisätietoja avaimet käteen -aurinkosähköpaketeistamme? Ota yhteyttä ja tilaa ilmainen kartoituskäynti.