Aurinkopaneelien hinnat
Me emme myy pelkästään aurinkopaneeleita, vaan toimitamme aina kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän. Avaimet käteen -pakettimme sisältää aurinkopaneelit, invertterin, kiinnitysjärjestelmän sekä asennustyöt. Aurinkosähköön siirtyminen ei vaadikaan sinulta muuta kuin päätöksen investoida aurinkoiseen tulevaisuuteen – me huolehdimme lopusta.

Oikean kokoinen järjestelmä

Aurinkosähkön hinta riippuu pitkälti järjestelmän koosta. Mitä suurempi järjestelmä asennetaan sitä kalliimpi se on, mutta sitä suurempi hyöty siitä saadaan. Järjestelmien hinnat vaihtelevat koon mukaan kuudesta tuhannesta eurosta aina useiden kymmenien tuhansien eurojen järjestelmiin. Isoimmat järjestelmät on tarkoitettu lähinnä maatalouden käyttöön.

Hankittavan järjestelmän mitoittaminen oikean kokoiseksi onkin yksi tärkeimmistä asioista silloin, kun halutaan tuottaa aurinkosähköä kannattavasti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä suurempi osa tuotetusta aurinkosähköstä voidaan käyttää itse, sen kannattavampi investointi on.

Käyttämätön sähkö voidaan myydä takaisin verkkoon, mutta tällä hetkellä siitä saatava hinta ei ole lähelläkään sitä tasoa, mitä verkosta ostettu sähkö kuluttajalle maksaa. Nykyisellä hintatasolla omiin tarpeisiin liian ison järjestelmän hankkiminen ei ole taloudellisesti järkevää.

Jos turhan ison järjestelmän haastee on liian ylijäämäsähkön myyminen huonolla hinnalla verkkoon, on liian pienen järjestelmän ongelma päinvastainen: jos tuotanto ei riitä omiin tarpeisiin, joudutaan verkosta ostamaan kallista ostosähköä.

Katse tulevaisuuteen

Järjestelmän kokoa suunniteltaessa on hyvä miettiä myös tulevaisuutta. Tällä hetkellä sähkön varastoiminen on akkujen korkeiden hintojen takia kannattamatonta, mutta hintojen laskiessa tilanne tulee muuttumaan. Kannattaa myös pohtia, mitä muita tarpeita tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan: onko suunnitelmissa esimerkiksi sähköauton hankinta? Myös sitä on mahdollista ladata aurinkoenergialla.

Kun järjestelmä on suunniteltu kerran hyvin, on sen laajentaminen myöhemmin helppoa. Siksi siihen kannattaa uhrata hetki aikaa ja pyytää ammattilainen suunnittelun avuksi.  

Aurinkopaneelien hintojen vertailu

Kun vertailet eri aurinkopaneelitoimittajien välisiä hintoja, kiinnitä huomio seuraaviin asioihin:  aurinkopaneelit ja invertterit eivät ole bulkkituotteita ja eivät siten ole suoraan verrannollisia keskenään. Aurinkopaneelien hintaan vaikuttaa esimerkiksi niiden valmistusteknologia, teho, koko sekä hyötysuhde.

Vertailussa on myös hyvä ottaa huomioon se, onko paneelien valmistaja vakavarainen ja pitkään toiminut yritys, joka todennäköisemmin pystyy pitämään lupaukset pitkistä takuista vai onko valmistaja pieni ja uusi yritys, jonka tuotteet voivat olla edullisempia, mutta riski takuista taas suurempi.

Inverttereiden hintoihin vaikuttavat muun muassa niiden nimellisteho ja hyötysuhde. Hyvä invertteri on ennen kaikkea turvallinen käyttää. Tämän lisäksi on tärkeää, että invertteri voidaan asentaa ulos tai sisälle ja se on testattu toimimaan myös Suomen kylmässä talvessa.

Asennustyötäkään ei pidä unohtaa

Hintoja vertaillessa pitää myös muistaa asennustöiden laatu. Useimmiten aurinkopaneelit asennetaan katolle. Paneelien sijoittaminen ja niiden kiinnitys tulee suunnitella huolellisesti, jotta varmistetaan katon kantavuus, kiinnityksen kestävyys, katon vesitiiveys, vedenohjaus sekä lumi- ja tuulikuormat. Tästä syystä on tärkeää, että asentaja tuntee ja tietää katon rakenteita myöten.

Kymmenien vuosien investointi

Vanha sanonta, että halvalla ei saa hyvää, pitää usein paikkansa myös aurinkosähköjärjestelmää hankittaessa. Halvin järjestelmä voi tuntua houkuttelevimmalta vaihtoehdolta, mutta ennen päätöksentekoa on hyvä muistaa, että laadukas aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sinulle sähköä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Haluatko lisätietoja avaimet käteen -aurinkosähköpaketeistamme? Ota yhteyttä ja tilaa ilmainen kartoituskäynti.